AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: Oligo-peptiden.

Op Cosmopinie lees je over cosmetica-ingrediënten en beauty trends. Een voorbeeld van een ingrediëntenlijst die populair is in anti-verouderingsproducten zijn de oligo-peptiden.

Een belangrijk thema in de beauty is anti-ageing. Enkele jaren waren ze erg populair en verschenen ze in de crèmes van verschillende merken: Oligo-peptiden. Peptiden zijn eiwitten en oligo-peptiden omvat de grote groep relatief korte strengen eiwitten die uit 2 tot 20 aminozuren bestaan.

Je herkent deze oligo-peptiden op de ingrediëntenlijst dan ook aan de uitgangen -dipeptide, -tripeptide, -tetrapeptide, etcetera, maar er zijn er ook die alternatieve, commerciële namen hebben gekregen.

Rol

Peptiden komen van nature in het lichaam voor en spelen een belangrijke rol bij de celcommunicatie. De theorie luidt dat op de huid aangebrachte eiwitten, mist in een formule die diep genoeg kan doordringen, de huidfuncties reguleren. Oligo-peptiden zouden de huidcellen helpen optimaal te functioneren, net zoals bestanddelen als niacinamide, fosfolipiden en appelzuur.

Momenteel vormen peptiden een populair bestanddeel van de zogenaamde cosmeceuticals: cosmetica waarvan geclaimd wordt dat het een stapje verder gaat dan 'gewone' cosmetica, richting farmaceutica. Een voorbeeld hiervan is Matrixyl, een tetrapeptide die de collageenproductie zou stimuleren.

Botox

Een andere bekende anti-ageing peptide is Argireline, oftewel Acetyl Hexapeptide-3, en is één van de ingrediënten met een botox-effect claim, doordat het werkt als eiwit-boodschapper en de reactie van spieren beinvloedt.

Bij concentraties tussen de 5 en 10 procent zou Argireline een dusdanig effect moeten hebben op de gezichtsspieren dat het rimpels vermindert en voorkomt

Hoewel er huideigen peptiden zijn en bekende oligopeptiden door de cosmeticadatabase Skin Deep veilig en zonder risico worden benoemd, zijn er ook veel relatief nieuwe peptide-complexen, waaronder Argireline, waarvan de werkzaamheid en verdraagzaamheid nog niet door de tijd bewezen zijn en waarover nog weinig (onafhankelijk) onderzoek gedaan is.

Producten met oligopeptiden gerecenseerd op Cosmopinie:

Clinique All About Eyes – beoordeling: 4.3 uit 5

Ericson Lab Derma Calm ultra sensitive serum – beoordeling: 3.5 uit 5

Deborah Colour Copy foundation – beoordeling: 3.6 uit 5