AMSTERDAM - De stylisten van WeLikeFashion.com vertalen voor NU wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast. Dit keer een lofzang voor pilotenjassen met schapenvacht

De pilotenjas heeft jaren in menig gangkast liggen verstoffen, maar belooft een grotere trend te worden dan ooit tevoren.

In de Tweede Wereldoorlog kregen piloten een leren jas, om ze te beschermen tegen de kou van de open gevechtsvliegtuigen. Hoewel de leren jas met geschoren schapenvoering om puur praktische redenen is ontstaan, werd dit item direct al gedragen als een mode-item.

Eigentijds

Anno 2010 werden modellen voor de haute couture collecties massaal in een origineel pilotenjack gestoken, maar de mode zou geen mode zijn als er geen eigentijdse varianten bedacht zouden worden.

Burberry Prorsum had veruit de grootste collectie 'aviator jackets'. Ontstaan vanuit de schetsen van Prorsum designer Christopher Bailey werden tal van varianten bedacht op de standaard versie. Verschillende legergroene versies werden gezien, enorme schapen-gevoerde kragen, taille-modellen, oversized exemplaren en zelfs enkele binnenstebuiten gekeerde piloten jacks.

Traditioneler

Andere designers hielden het qua kleur iets traditioneler. Het Amerikaanse Adam ging voor aangesloten bruine aviator jackets, 3.1 Phillip Lim showde ze met ongeschoren schapenhaar dat ook terugkwam in een detail onderaan de mouwen.

Ideeën voor het combineren van een aviator jacket werden ook al op de runway gegeven. Burberry combineerde met kant en semi-transparante stoffen, ultra-strakke jurken en thigh-high boots om de vrouwelijke vormen te benadrukken in combinatie met de stoere jas.

Cocktail

Draag een aviator jas op een onverwachte manier door hem als tegenhanger te gebruiken voor een glamorous look. Combineer met een cocktailjurkje voor een drankje, een glanzende legging of doorkijkblouse.

Is dit allemaal iets te heftig, dan biedt een skinny jeans met ‘aviator laarsjes’ ook een uitkomst. Een gewaagdere keuze is het oude leren pilotenjack van man/vriend/vader en durven deze oversized te dragen, inclusief lange mouwen.

Trend Report: Pilotenjassen met schapenvacht