AMSTERDAM - Onder luid applaus kreeg trendvoorspeller Lidewij Edelkoort woensdagavond op het Sanoma Woon Awards Gala de Oeuvreprijs 2010 uitgereikt. "Talloze bedrijven in de woonwereld baseren hun collecties op haar prognoses", aldus de jury.

Beste Woonprofessional werd Thomas Eyck en tot Beste Woonproduct is uitgeroepen Raimond, een indrukwekkende lamp van Raimond Puts. Nijhof Baarn en Ikea zijn door het publiek verkozen tot Beste Woonwinkels.

Pot Interieur kreeg een award voor Beste Wooncampagne. Basiclabel.nl werd uitgeroepen tot Beste Woonwebshop. Beste Stand Woonbeurs Amsterdam werd Nils Homestore en Maarten Kolk en Guus Kusters kregen de award voor Jong Designtalent 2010.

Extra waardering

De Sanoma Woon Awards zijn een initiatief van Sanoma Uitgevers. Eens per jaar krijgen bijzondere mensen, producten en prestaties in de woonbranche de extra waardering die ze verdienen.

Op één categorie na worden alle awards toe-gekend door vakjury’s. De award voor Beste Woonwinkel wordt gekozen door het publiek, waarbij dit jaar voor het eerst onderscheid is gemaakt tussen kleine en grote winkelketens om een beter vergelijk te kunnen maken.

Oeuvreprijs

Vanwege haar grote verdienste voor de Nederlandse woonwereld werd de Oeuvreprijs dit jaar toegekend aan trendforecaster Lidewij Edelkoort.

"Talloze bedrijven in de woonwereld baseren hun collecties op haar prognoses," aldus de jury. "Het verleden wijst uit dat ze het steeds weer bij het rechte eind heeft. En met passie gaf ze vorm aan de Design Academy Eindhoven. Dankzij haar bemoeienis staat de opleiding wereldwijd op de kaart."

Volledig juryrapport (PDF).