Amsterdam - Na jarenlange afwezigheid op de Amsterdamse Woonbeurs, is Jan des Bouvrie dit jaar weer present. De wooncoryfee heeft de afgelopen periode flink wat uitstapjes gemaakt (tassen, brillen en herenkleding) maar geeft toe dat meubels zijn grote liefde blijven.

Hoewel het grootste deel van de beurs uit kleur lijkt te bestaan, houdt Des Bouvrie het stoïcijns bij wit. "Het is nou eenmaal mijn signatuur, het hoort bij me. Daarbij vind ik licht nog steeds het belangrijkste aspect in een ruimte, en wit geeft dat. Kunst, bloemen en mensen geven de kleur aan een ruimte."

Een andere trend op de beurs lijkt de ontwikkeling van de technische snufjes. Mooi, vindt de ontwerper, maar het gezinsleven moet er niet onder gaan lijden. "Gezinnen in Nederland hebben geen contact meer met elkaar. De computer zit in de weg. Daarnaast staan mensen te laat op, proppen vervolgens een boterham in hun mond en vliegen de deur uit. Er wordt niet meer gecommuniceerd."

De oplossing is volgens des Bouvrie de keuken een nog grotere rol geven in een woning. "De leefkeuken als centraal punt, waardoor je elkaar niet mis kunt lopen." 

Woonplezier creëren

Woonplezier creëren, dat is waar het des Bouvrie nog steeds om te doen is. Ook nu met de crisis en een stilstaande huizenmarkt. "Als mensen geen nieuwe huizen kunnen kopen, laten ze dan in godsnaam hun huidige huis fijner maken."

Een paar tips van de interieurontwerper: gooi de garage leeg en maak daar een extra ruimte van. Daar staat immers toch alleen maar troep in. Of verleng je huis door de bouw van een pergola. Met een warmtelamp zit je vervolgens uren langer buiten.

Boordevol

Na al die jaren zit des Bouvrie nog steeds boordevol ideeën. Er is een nieuw boek uit en er komt begin volgend jaar een webshop met alle ontwerpen zowel Jan als zijn vrouw Monique. "Ik heb bijna alles gedaan, maar pak alleen dingen aan die dicht bij me liggen. Ik ontwerp alleen brillen en overhemden die ik ook echt zelf zou dragen. Aan vrouwenkleding zou ik me bijvoorbeeld nooit wagen."

De woonbeurs duurt nog tot zondag 3 oktober.

Des Bouvrie gaat nog steeds voor wit