AMSTERDAM - Broeken zijn misschien een trend, maar modemensen die een broek willen dragen naar Paris Fashion Week schenden een 200-jaar oude wet. Vrouwen mogen in Frankrijk eigenlijk geen broek dragen.

In het onlangs gepubliceerde boek Political History of Trousers zegt Chrisine Bard namelijk dat de wet die vrouwen verbiedt een broek te dragen in Frankrijk nooit is afgeschaft.

Dit betekent dat de vrouw van de Franse president, Carla Bruni Sarkozy, de regel overtrad toen zij deze week Prince Daniel en Princess Victoria ontving in Elysee Palace, aldus de Daily Mail woensdag.

Taboe

"In 1800 stelde het politieke gezag een wet op die vrouwen verbood een broek te dragen zonder toestemming," legt de schrijfster uit. "De regel is nooit veranderd – hij bestaat nog steeds."

De kans is echter klein dat broekdragende vrouwen in Frankrijk de politie achter zich aankrijgen. In de tijd dat vrouwen meer opkwamen voor hun rechten, wonnen zij namelijk ook het 'recht' op de broek. Maar daarvoor was het wel anders.

"Broeken waren niet alleen een symbool van mannelijke macht, maar een afscheiding tussen de sekses. Een broekdragende vrouw werd beschuldigd van travestie," vertelt ze. "Ze werd gezien als een gevaar voor de natuurlijke, sociale, morale en politieke orde."

Catwalk

De broek kwam pas op de catwalk in de jaren zestig. "De broeken, vooral spijkerbroeken en sportkleding uit de VS, verspreidden zich massaal in de zeventiger jaren, met dank aan de strijd voor vrouwenrechten. Ook ontwerper Yves Saint Laurent droeg hieraan bij met zijn catwalkshow. Hij droomde ervan om voor vrouwen een garderobe te maken die gelijk was aan die van mannen," aldus Bard. Ze verwijst hiermee naar het iconische 'Le Smoking' pak uit 1966 van Yves Saint Laurent.

Chrisine Bard voegt toe dat het vandaag de dag even belangrijk is dat vrouwen de keuze hebben om geen broek te dragen. "Wat telt, is de vrijheid om te kiezen."