Kunst in New York

Daar stonden we dan in het Whitney Museum een show te kijken van een jonge fotografe. Mijn broer, die ook in New York woont en kunst adviseert, houdt voor ons altijd goed bij wat we moeten zien. En als hij zegt dat we show moeten zien, luister ik daar zeker naar en vaak geeft het enorme inspiratie.

Gelukkig kan ik hem ook altijd het hemd van het lijf vragen, want niet altijd begrijp ik kunst helemaal. Terwijl het vaak, als je een stukje historie kent of weet hoe de artiest denkt, meer gaat leven.

Extra leuk aan het Whitney Museum was dat op een van de verdiepingen werk tentoongesteld werd van een kunstenaar die ik jaren terug met mijn dochtertje heb gezien bij het Hessels Museum. De artiest gebruikt voor zijn werk de connecties tussen geluid, muziek, fotografie, video en film. Destijds hingen er vier enorme screens aan de muur met film, video en geluiden die allerlei gevoelens uitbeeldden zoals liefde, verdriet, geluk. Mijn dochtertje, toen geloof ik 5 of 6 jaar, was er erg door geïntrigeerd. Ik geloof dat we wel een uur op het bankje hebben gezeten om het op ons in te laten werken.

Vrij snel na dit bezoek liet mijn broer weten dat een goede galerie in New York weer een show van deze kunstenaar had en toen heb ik een klein werk van hem gekocht, dat het gevoel van die middag met mijn dochtertje weergaf. Nu in het Whitney lopen we weer tegen dezelfde artiest aan. Heel apart, vooral als je er zelf een werk van bezit. Ik was er dus vroeg bij met een bepaalde herkenning en dat voelt mooi.

Het grappige was wel dat mijn dochter het zich toch niet meer zo goed herinnerde en in het Whitney weer bij een videovoorstelling bleef staan en de beelden bleef bekijken. Ze werd opnieuw meegevoerd door wat de artiest probeert over te brengen.

De muzikale interpretatie van hetzelfde werk stond ook te spelen, maar daar werd je ongeveer gillend gek van. Werkelijk afschuwelijk, maar dat was kennelijk ook de bedoeling. Die begreep ik zeer zeker niet en zelfs met enige kennis van de artiest ging dat er bij mij niet in. Misschien toch eens aan mijn broer vragen.

Frederique.

Lees meer over:
Tip de redactie