Nieuwe bh moet levens gaan redden

AMSTERDAM – Een bh die in een handbeweging omgetoverd kan worden tot een paar beschermende mondmaskers is een feit. De uitvinding van Elena Bodnar zal snel op de markt verschijnen.

De zogenaamde 'Emergency Bra' is een esthetisch verantwoord stukje ondergoed, dat snel veranderd kan worden in twee mondmaskers, een voor de draagster en een voor een omstander.

Na een jaar uitgebreid testen, economisch onderzoek en een schoonheidsstudie is de bh eindelijk klaar om over de hele wereld levens te gaan redden, aldus The Independent maandag.

Tsjernobyl

Hoewel het lingeriestuk wellicht wat op de lachspieren werkt, is de aanleiding voor de ontwikkeling hiervan minder lachwekkend. Bij het behandelen van slachtoffers van de Tsjernobyl-ramp ontdekte Bodnar, arts van origine, dat het inademen van bepaalde deeltjes net zo schadelijk kan zijn als blootstelling aan radioactieve straling.

Met dat in haar achterhoofd, ontwikkelde ze de bh die ook als masker kan worden gebruikt in levensbedreigende situaties.

Parodie

Dit jaar zal Bodnar aanwezig zijn bij de Ig Nobel prijs-ceremonie, een soort parodie op de echte Nobelprijs, om de nieuwe kanshebbers voor de ludieke prijs te eren. In 2009 ontving Bodnar zelf de Ig Nobelprijs van de Publieke Gezondheid voor haar Emergency Bra.

In 2010 zal de strijd onder meer gaan tussen Toshiyuki Nakagaki en Atsushi Tero (die een puzzeloplossende schimmel beschrijven), Dan Ariely (die constateert dat dure nepmedicijnen effectiever zijn dan goedkope nepmedicijnen), Nakamats (die foto’s heeft gemaakt van elke maaltijd die hij gedurende 34 jaar geconsumeerd heeft) en Christopher Chabris (die ontdekte dat een toeschouwer van alles kan missen, zelfs een vrouw in een gorillapak).

Bodnar over haar ontwerp: 

Tip de redactie