AMSTERDAM – Drie op de tien Nederlanders (31 procent) nemen hun huisdier wel eens mee naar bed. Opvallend is dat alleenstaanden vaker met hun beestje slapen dan mensen die samenwonen.

Bijna de helft (45 procent) van de Nederlandse singles zegt het bed wel eens te delen met zijn of haar huisdier. Alleenstaanden menen lekkerder te slapen met hun beestje in de buurt. Katten kruipen vaker met hun baasje op bed dan honden of andere huisdieren

Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO onder ruim 1000 huisdierenbezitters.

Humeur

Uit het onderzoek bleek eveneens dat huisdieren de stemming van hun baasje goed aanvoelen. Vooral honden blijken feilloos het humeur van hun baasje te kunnen peilen: bijna 80 procent van de Nederlandse hondenbezitters heeft de ervaring dat zijn viervoeter hem begrijpt.

Ook de kat blijkt invoelend: meer dan de helft van de kattenbezitters (54 procent) denken dat hun huisdier weet hoe het baasje zich voelt. Het huisdier kan ook troost bieden als het baasje niet lekker in zijn vel zit. Meer dan de helft van de Nederlanders (54 procent) vindt troost door hun trouwe kameraad te knuffelen. Maar ook samen spelen, wandelen of gewoon naar het dier kijken, kan een opbeurende werking hebben.

Familie

Kattenmensen knuffelen meer, bij hondenbezitters is een wandeling meer troostgevend. De liefde voor het dier blijkt ook uit het feit dat de helft van de huisdierenbezitters het huisdier tot lid van de familie rekent. Drie op de tien Nederlanders vinden hun beestje een goede of zelfs hun beste vriend.

Uit het onderzoek blijkt dat in Nederland dierendag vaker gevierd wordt dan de verjaardag van het dier. De vijf populairste cadeaus op 4 oktober zijn: een (verantwoorde) dierensnack (37 procent), een speeltje (21 procent), een bot (10 procent), speciaal dierenvoer (9 procent) en een snack die eigenlijk voor mensen is bedoeld (6 procent).