AMSTERDAM - De stylisten van WeLikeFashion.com vertalen voor NU wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast. Dit keer een lofzang voor statement kettingen.

Deze herfst is de statement ketting terug van weggeweest. Allerhande halsversieringen werden op de catwalk gezien met als enige eis: hoe groter, hoe beter.

De meest opvallende kettingen werden op de Fall/Winter runways getoond door modelabel Yves Saint Laurent. Veel van de modellen droegen een oversized schakelketting die suggestief voor het kruis hing. De collectie, die het best te beschrijven was als de modische garderobe van een futuristische non, kreeg een spannend tintje met de goudkleurige kettingen met hangers in de vorm van verschillende mensen.

Lanvin

Bij Lanvin gooide Alber Elbaz het over een andere boeg met draagbare tribal kunstwerken. De kettingen bestonden uit verschillende vormen die versierd waren met stenen en veren in zwart, grijs en zachtroze.

Maison Martin Margiela kon niet achterblijven met een metalen slang en volgens Bottega Veneta is een nek vol winters gekleurde parels gecombineerd met een hangend exemplaar de nieuwste must-have.

Misvatting

Hoewel aangenomen kan worden dat een dergelijke ketting het best met een simpele outfit gecombineerd kan worden, is dit doorgaans een misvatting. Een outfit met meerdere lagen en stoffen is een goede basis voor een grote, opvallende ketting. De ketting zal op deze manier de aandacht trekken, maar deze niet volledig opeisen.

Om deze trend door te vertalen naar de eigen garderobe zijn er verschillende opties. Wikkel bijvoorbeeld een lange ketting meerdere malen om de nek en combineer met een ander groot exemplaar.

De oversized kettingen van Yves Saint Laurent zijn een goed DIY (do it yourself) project. Koop een goudkleurige ketting van de bouwmarkt en een hanger van de feest- of speelgoedwinkel om deze opvallende stijl uit te dragen. Natuurlijk is er altijd nog het echte exemplaar, al is de kans groot dat daar het nodige spaarwerk mee gemoeid gaat. En tegen de tijd dat het geld bij elkaar is zal de oversized ketting ongetwijfeld plaats hebben gemaakt voor 'the next best thing' op accessoiregebied.

Trend Report: Statement Kettingen