AMSTERDAM - Ontwerpers zijn steeds vaker op zoek naar modellen met 'karakter'. Vooral een spleetje tussen de tanden is populair en dat is goed nieuws voor modellen als Lara Stone.

Modellen met een spleetje tussen de tanden maken dit jaar extra veel kans geboekt te worden om shows te lopen. Dat voorspelt de Wall Street Journal.

Het boeken van modellen met een imperfectie is een reactie op de beautystandaarden die 'perfecte' modellen als Doutzen Kroes en Miranda Kerr hebben neergezet. In plaats van perfectie, zijn ontwerpers steeds vaker op zoek naar modellen met iets eigenzinnigs.

"Ik denk dat mensen iets anders willen zien," zegt casting director Natalie Joos. Zij selecteert dit seizoen modellen voor catwalkshows van onder andere Lacoste en Cynthia Steffe.

Advertenties

Ook de modeadvertenties in bladen als Vogue en W tonen opvallend veel modellen met een afwijkend uiterlijk kenmerk. Bij Chanel en Marc Jacobs lachen mannelijke modellen met een spleetje tussen de tanden je toe. Voor Miu Miu lacht het jonge model Lindsey Wixson haar tanden-met-spleetje bloot.

Lauren Hutton, een gevierd model in de jaren zeventig en tachtig en bekend om haar spleetje tussen de tanden, krijgt steeds meer modellenklussen aangeboden en siert op dit moment de cover van het Britse Love Magazine.

Lara Stone

Ook het Nederlandse model Lara Stone heeft baat bij de trend; zij staat eveneens bekend om een gat tussen haar voorste tanden. In het september nummer van de Britse Vogue is haar handelsmerk op elke foto van een twaalf pagina’s tellende fotoreportage te zien.

Niet alleen spleetjes tussen de tanden zijn populair. Ook tatoeages, piercings en littekens worden uitgebreid gefotografeerd. De populariteit is volgens sommigen te danken aan de sceptische jeugd die tegen digitale bewerking is.

"Het is de liefde voor imperfectie en authenticiteit," vertelt Stefano Tonchi, hoofdredacteur van W Magazine. "Deze voorwaarden worden voor de jongere generaties steeds belangrijker. Originaliteit, authenticiteit…in een wereld waar steeds intensiever gebruik wordt gemaakt van digitale hulpmiddelen."

Geschiedenis

Het spleetje tussen de tanden werd in Afrikaanse culturen altijd al gezien als een teken van schoonheid. Maar in Europa en Noord-Amerika, werden de spleetjes niet bepaald als chic beschouwd.

"Volgens de middeleeuwse wet van de fysionomie – waarbij men ervan uitging dat uiterlijke kenmerken in verband staan met karaktereigenschappen – was een spleetje tussen de tanden een teken dat de vrouw 'wellustig en uitbundig' was," aldus Colin Jones, professor van de Queen Mary University of London.

Spleetje tussen tanden is hip