AMSTERDAM - Producenten die hun koopwaar voorzien van kankerverwekkende stoffen moeten publiekelijk aan de schandpaal genageld kunnen worden. Dat stelt GroenLinks-Kamerlid Bruno Braakhuis, die daarvoor een motie indient.

Momenteel zijn controlegegevens van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA), die toeziet op de naleving van wetten en regels door bedrijven, afgeschermd ter bescherming van de ondernemers.

Vorig jaar maakte de VWA bekend dat er in 19 van de 103 onderzochte mascara's en eyeliners kankerverwekkende nitrosaminen waren gevonden. Om welke merken het ging bleef onduidelijk.

Openbaar

Braakhuis wil dat deze controlegegevens in de toekomst openbaar worden gemaakt. "De consumenten hebben recht op bestaande gegevens die hem kunnen helpen bij de keuze voor een bepaald product", stelt hij. "Daarnaast zullen de producenten hierdoor gedwongen worden veilige producten te maken."

Volgens de GroenLinks-parlementariër moeten de producenten vooraf verplicht hun testresultaten bekendmaken. "Dat werkt preventief."