AMSTERDAM - Het is algemeen bekend dat zonnebaden tot huidveroudering kan leiden. Nieuw onderzoek van de Université de Franche-Comté toont aan dat glas de invloed van de zon niet tegenhoudt. De schade die zonnestralen door glas veroorzaken, is zelfs groot.

Glas houdt schadelijke zonnestraling niet tegen. Sterker nog, de kant van het gezicht die de meeste stralen opvangt, kan er uiteindelijk zeven jaar ouder uitzien dan de kant die minder zonneschijn krijgt.

Zelfs wanneer men in april een aantal uur in de auto zit zonder UV-bescherming, resulteert dat in huidbeschadiging. Ook de effecten van de zon in de herfst zijn veel erger dan altijd gedacht werd, aldus de Daily Mail maandag.

Het verschil

Glas blokkeert alle UV-B straling, maar 50 procent van de UV-A straling komt er wel doorheen. Dit ultraviolette licht wordt geassocieerd met zonnebrand en huidveroudering.

Toonaangevende dematologen en lichtwetenschappers waarschuwen voor het feit dat dagelijkse blootstelling aan UV-straling zorgt dat de huid twee keer zo snel beschadigt als een beschermde huid. "De deelnemers aan het onderzoek lieten aanzienlijk meer tekenen van huidveroudering zien aan de kant waar de zon al die jaren op het gezicht heeft geschenen in de auto of tijdens het werk op kantoor," aldus de Franse wetenschappers.

Huidveroudering

Kenmerken van een ouderwordende huid zijn donkere vlekken, rimpels, een slappe of leerachtige huid en gebarsten bloedvaatjes. Professor en UV-A expert John Hawk: "90 procent van de zichtbare tekens van huidveroudering wordt veroorzaakt door ultraviolet licht van de zon, waarvan 95 procent te wijten is aan UV-A straling. Het is nodig dat we meer voorlichting gaan geven over huidbeschadiging door de zon het hele jaar door en niet alleen tijdens de zomermaanden."