AMSTERDAM - Vrouwenorganisatie Girls Guides heeft onderzoek gedaan naar de invloed van de maatschappij op jonge meiden. Liefst helft van de ondervraagde meisjes zegt dat de continue druk om mooi voor de dag te komen het ergste onderdeel is aan het 'vrouw zijn'.

De aanhoudende druk om aantrekkelijk te zijn, leidt bij veel jonge meiden tot diëten. De meesten doen dit niet voor zichzelf, maar voor anderen. Zo zegt driekwart van de ondervraagden in de enquête van Girls Guides.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 1.200 Britse meisjes tussen de 7 en 21 jaar, aldus The Sun maandag.

Lievelingsouder

Een andere opvallende bevinding van het onderzoek is dat 70 procent van de meisjes een sterkere band heeft met de moeder dan met de vader. Eerder was de vader de lievelingsouder van het gezin.

Ook zijn meisjes er nog steeds van overtuigd dat de huishoudelijke taken aan de vrouwen toebedeeld zijn. Maar 12 procent van de vrouwen met een partner zegt hem wel eens aan te treffen met een afwasborstel in de hand.

Het goede nieuws is dat de jonge meiden wel blij zijn met hun leven: 87 procent geeft aan gelukkig tot heel gelukkig te zijn.

Photoshop

Girls Guides heeft al eerdere onderzoeken gedaan naar jonge, Britse meisjes en hun opvattingen over verscheidene onderwerpen. Vorig jaar heeft een onderzoek van de vrouwenorganisatie geleid tot een petitie tegen gefotoshopte sterren en modellen in tijdschriften.

Deze werd overhandigd aan premier David Cameron. Leah Parsons, lid van het Girls Guides jeugdpanel, zegt: "Jonge meisjes zien op televisie en in tijdschriften beelden van onder anderen Cheryl Cole en Kelly Brook. Ze willen zich hiermee identificeren terwijl de foto’s in de bladen zijn gefotoshopt en dus eigenlijk niet echt zijn."