AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: wortel.

Op Cosmopinie lees je artikelen over cosmetica-ingrediënten en -trends. Mede dankzij de groene cosmetica-trend zijn (biologische) planten en vruchten populaire beauty-ingrediënten. Een voorbeeld van een populaire groentesoort in cosmeticaproducten - en zelfs parfum - is de wortel.

Wortel, op de ingrediëntenlijst te herkennen als Daucus Carota, is een groente die je dankzij de groeiende populariteit van organische producten steeds vaker tegenkomt in cosmetica.

Olie

Aan zowel het zaad als de wortel zelf kan olie worden onttrokken. De niet-aromatische wortelolie functioneert als een zogenaamde NMF (Natural Moisturizing Factor) voor de huid op een manier die vergelijkbaar is met bijvoorbeeld olijfolie.

Deze olie wordt onder andere toegepast in zonnecosmetica, omdat het bestanddeel carrogeen de bruining zou bevorderen en tegelijkertijd zou beschermen tegen huidveroudering door de zon dankzij antioxidanten: carotenoïden.

Sap

Ook het sap van de wortel wordt gebruikt als beauty-ingrediënt: zowel voor inwendig als uitwendig gebruik. Ontstekingsremmende bestanddelen zouden een geïrriteerde of beschadigde huid kalmeren en acne verlichten, terwijl vitamine A de celdeling zou bevorderen.

Zowel extracten van de wortel als olie van wortelzaad zijn veilig in gebruik en de risico's bij gebruik op de huid zijn nihil.

Beautyproducten met wortel, gerecenseerd op Cosmopinie:

Sea-Line Mineral Body Butter – beoordeling: 3.6 uit 5

Yes to Carrots! shampoo – beoordeling: 3.8 uit 5

Dr Hauschka Broning Fluid - beoordeling: 4.3 uit 5

Yes to Carrots! Hand- en elleboogcrème– beoordeling: 4.3 uit 5

Gezichtsmasker maken met wortel: