AMSTERDAM - Er werd al druk over gespeculeerd en het verlossende woord is nu daar: Lanvins Alber Elbaz zal de nieuwe gastcollectie voor Hennes&Maurits ontwerpen. De keten is vanzelfsprekend 'trots' één van 's werelds meest invloedrijke merken aan zich te kunnen verbinden. 

De collectie die is ontworpen door Lanvins artistiek directeur zal op 2 november aan de wereld worden onthuld. Het gaat om een dames- en een herenlijn, waarbij Elbaz hulp zal krijgen van zijn vaste ontwerper voor mannen: Lucas Ossendrijver.

"H&M heeft ons benaderd om samen te werken, en om te kijken of we de droom die we bij Lanvin creëren kunnen vertalen naar een breder publiek, dus niet alleen maar een jurkje voor weinig", vertelt Elbaz zelf over de samenwerking. 

"In het verleden heb ik gezegd dat ik nooit een collectie voor het grote publiek zou maken," stelt de Israëliër. "Maar dit is een bijzondere beoefening van het vak, waarbij twee bedrijven die elkaars tegenpolen zijn dezelfde filosofie delen, namelijk het brengen van vreugde en schoonheid aan mannen en vrouwen overal ter wereld."

Snit

"We zijn enorm enthousiast over Lanvins collectie voor H&M, het is zo’n spannend moment. Lanvin zal een luxueuze Franse traditie introduceren die ook modern en speels is. Het is echt een Lanvin-collectie geworden, gebruikmakend van hun snit en belijning, met veel focus op vorm en details bij zowel de dames- als de herenlijn", aldus Margareta van den Bosch, creatief adviseur van H&M.

Alber Elbaz

Sinds hij in 2001 aantrad bij Lanvin, heeft Alber Elbaz het in Parijs gevestigde label, dat in 1889 werd opgericht door Jeanne Lanvin, veranderd in een fashion powerhouse dat bruist van de ideeën en creativiteit.

Alber Elbaz heeft er een aantal van de grootste trends van het afgelopen decennium geïntroduceerd – linten, strikken, parels, onafgewerkte randen, weelderige kleuren en metallic verfraaiingen, om er slechts enkele te noemen.

Elbaz aan het woord: