'The American Dream' wordt vaak in één adem met het land zelf genoemd: hier liggen de kansen, de mogelijkheden. Wie durft, die wint. Door hard te werken en door te zetten belooft iedere droom hier werkelijkheid te worden.

Soms slaat dat verhaal natuurlijk helemaal nergens op, maar door de bank genomen geloof ik wel in de filosofie. Wie nergens van droomt heeft immers geen eindbestemming, terwijl ergens naartoe dromen hier al vaak bijzonder lucratief gebleken is.

De laatste jaren is het door de economische malaise allemaal wat lastiger, maar nog steeds hoor je geregeld over mensen die ook nu hun dromen en innovaties waarmaken, en soms biedt de crisis júíst ook kansen.

Afgelopen week kreeg ik zo’n bevestiging daarvan. Een goede vriend van mijn had een droom: de meest lichte, efficiënte auto ter wereld ontwerpen. Innovatief moest de wagen zijn, vernieuwend, snel én mooi, en hij moest 100 mijl per gallon kunnen rijden (het gemiddelde is 32).

Jaren en jaren hebben ze eraan gewerkt, waarvan met name de laatste maanden erg spannend zijn. Het project maakt namelijk deel uit van X Prize, een wedstrijd georganiseerd door een non-profit organisatie die radicale doorbraken als missie heeft. Ze willen kansen creëren, mensen inspireren en banen scheppen, in nieuwe- maar zeker ook in vastgelopen industrieën. En X Prize boert goed: ze worden vandaag de dag gezien als leider van innovatie door competitie.

Mijn vriend, Olivier Kuttner, en zijn team (waarin onder anderen Ron Matthis) zijn inmiddels geestelijk vader van de The Edison 2, een waanzinnige, futuristische auto die is opgenomen in de X Prize-wedstrijd, waardoor de vijf miljoen dollar aan prijzengeld inmiddels binnen handbereik ligt.

En alsof dat nog niet voldoende aanleiding is voor de betere feestvreugde hebben ook autogiganten, zoals BMW en GM, al interesse getoond in het ontwerp! De toekomst zal uitwijzen of het veelbelovende project de markt weet te halen, maar toch is alwéér een American Dream verwezenlijkt.

Frederique.

The Edison 2: