AMSTERDAM – Vrouwen die ’s morgen het liefst torenhoge hakjes onder hun voeten binden, blijken zich meer geëmancipeerd te gedragen dan vrouwen met een voorkeur voor plat schoeisel.

Dat kwam naar voren uit een wetenschappelijk experiment van modemaandblad Glamour en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Het was een oeroude feministische aanname: vrouwen op hoge hakken stellen zich kwetsbaar en ondergeschikt op ten opzichte van mannen (in gevaarlijke situaties ren je immers minder snel weg op hakken en daarmee maken vrouwen zich tot prooi, was de redenering). Het onderzoek toonde echter aan dat dat oordeel niet klopt.

Zelfbeeld

Nooit eerder werd in Nederland onderzoek gedaan naar de invloed van het dragen van hoge hakken. In het experiment, waaraan tachtig vrouwen deelnamen, werd onderzocht wat het effect is van (hoge versus lage) schoenen op het zelfbeeld van vrouwen en hun gedrag in sociale situaties.

Het onderzoek spitste zich toe op de dimensies verleidelijkheid, dominantie, extraversie en ideaal lichaamsbeeld. De VU kon vervolgens vaststellen dat vrouwen die hakken aanhebben op dat moment aanzienlijk tevredener zijn met hun zelfbeeld dan vrouwen op platte schoenen.

Bovendien hebben ze een grotere voorkeur voor afbeeldingen van (onder meer werkgerelateerde) situaties waarin vrouwen een dominante rol spelen. Daaruit kan worden geconcludeerd dat vrouwen op stiletto’s kiezen voor een geëmancipeerd vrouwbeeld.

Dominanter

Maar het gaat verder: ze gedragen zich er ook naar. Hakkendraagsters blijken zich in sociale interacties verleidelijker, dominanter en extraverter op te stellen dan niet-hakkendragende vrouwen. Dat zo veel vrouwen liefdevol over hun power heels spreken, is dus allerminst uit de lucht gegrepen.

Glamour- hoofdredacteur Karin Swerink: "Leuk dat mijn buikgevoel over hakkendragen – ik voel me vooral sterker op mijn hoge hakken – nu bewezen is. En hoe fantastisch is het dat stiletto’s bijdragen aan de emancipatie van de vrouw?"