AMSTERDAM – Van peterselie en koffie wordt het gezegd, maar van melk is het daadwerkelijk aangetoond: het helpt tegen de welbekende knoflook-adem. Dat ontdekten wetenschappers van de Ohio State University.

Wie zich flink te buiten is gegaan aan tapas of een curry, hoeft maar een glas melk te nemen en het antisociale bijeffect van knoflook verdwijnt in ieder geval grotendeels.

Wetenschappers die de melk als remedie ontdekten, maken althans melding van een halvering van de geur, aldus de Daily Mail dinsdag.

Zweetklieren

Het sterke bouquet is het resultaat van allylmethylsulfide, een stof die in knoflook voorkomt en die het lichaam niet af kan breken. Om die reden zoekt het zich een weg naar buiten via de adem of de zweetklieren.

Waar melk precies de helpende hand biedt is onduidelijk, maar tests met rauwe en gekookte teentjes wezen uit dat de zuiveldrank allylmethylsulfide wel afbreekt. Een effect dat vooral wel vaart bij volle melk, die beter tijdens dan na de maaltijd gedronken kan worden.

De Amerikaanse studie is opgenomen in de Journal of Food Science.