AMSTERDAM – Dominante, meer competitieve mannen hebben zweet dat anders ruikt, zo ontdekten wetenschappers van de Heinrich-Heine-Universität in Düsseldorf. Een biologische meevaller voor beide seksen. 

Doordat het type machoman een iets andere zweetgeur heeft dan zijn softere equivalent, kunnen vrouwen via hun reukorgaan de sterkere alfamannetjes er namelijk zo uit pikken. Een voordeel, aangezien gedacht wordt dat sterke mannen voor sterk nageslacht zorgen.

Bovendien zou de afwijkende lichaamsgeur voor andere mannen een waarschuwing vormen dat ze met een meerdere te maken hebben en dus beter op hun tellen kunnen passen, aldus de Daily Mail zondag.

Katoenen pads

De Duitse wetenschappers kwamen tot de ontdekking tijdens een studie die de link tussen zweet en agressie als onderwerp had. Proefpersonen kregen voor het onderzoek katoenen pads onder hun oksels, waarna de ene helft een belangrijk sporttoernooi speelde en de andere helft niet-competatieve lichaamsbeweging toebedeeld kreeg.

Vrouwelijke proefpersonen werd hierna gevraagd de pads met zweet op de geur te beoordelen. Monsters van beide groepen werden hierbij als 'licht onaangenaan' bestempeld, maar middels huidtesten bleek dat vrouwen eerder opgewonden raakten van de geur van de toernooispelers.

Met name bezorgde vrouwen reageerden hierop sterk. Hoe dat precies komt, konden de onderzoekers niet zeggen. Wat precies maakt dat vrouwen de geur van een 'machoman' aantrekkelijker vinden, bleef eveneens onduidelijk.

De wetenschappers nemen echter aan dat hormonen, waaronder testosteron, die vrijkomen gedurende dominant en competitief gedrag een belangrijke rol spelen.