AMSTERDAM – Mensen hebben vaker een relatie als ze thuis toegang tot het internet hebben. De virtuele wereld is daarnaast steeds meer dé ontmoetingsplek om een partner te vinden. Vooral homo's zoeken succesvol hun heil op het web.

Dat blijkt uit een studie van Stanford University. Ruim 4000 mensen werden hiervoor gedurende twee jaar onderzocht, aldus Reuters dinsdag.

Naast homo's speuren ook mensen die hun partner zoeken in een beperktere groep, zoals de single 50-plusser, vaker op internet naar een levensgezel.

Vrienden

"Sinds de jaren '40 vinden de meeste mensen hun partner via vrienden. Maar het is goed mogelijk dat binnenkort het internet op de eerste plek komt te staan als de manier om je toekomstige eega te ontmoeten", zegt Michael Rosenfeld, professor in de Sociologie bij Stanford.

Van de mensen die thuis over internet beschikken heeft in totaal 82 procent een partner. Van de mensen zonder internettoegang heeft 63 procent iemand waarmee ze het leven delen.

Homo’s

Deelnemers die tijdens het onderzoek een nieuwe liefde vonden, waren aanzienlijk vaker homo dan hetero (61 procent tegenover 22 procent). 

De kans dat de nieuwe partners een andere religieuze achtergrond hadden, was eveneens groter dan bij niet-digitale ontmoetingen.