AMSTERDAM – Vrouwen shoppen niet alleen veel, ze liegen er ook veel over. Acht op de tien moffelt althans geregeld prijskaartjes weg en twee derde vertelt er gerust onwaarheden bij. Dat een kledingstuk helemaal niet nieuw is, is daarbij favoriet.

Dat blijkt uit een rondvraag van een financiële beheersite, waar 3000 vrouwen aan meededen. Iets minder dan de helft gaf hierin aan nieuwe kleding tegenover de partner wel eens als oud te bestempelen.

Een kwart verstopt het item liever en een vijfde zegt wel eerlijk toe te geven dat het vers uit de winkel komt, maar noemt het vervolgens 'een koopje'.

Schuldig

"De belangrijkste reden voor vrouwen om te liegen is omdat ze zich schuldig voelen over het geld dat ze hebben uitgegeven", meent onderzoekster Lynsey Walden tegenover de Daily Mail. "Bovendien hebben ze vaak al genoeg kleding."

Voor de vrouwen is dat echter geen reden om niet meer naar de winkelstraat af te reizen en als ze dat tóch doen willen ze hun plezier niet door de partner laten verpesten.

"Het is altijd een teleurstelling als je thuiskomt, in je nopjes met je nieuwe aankopen, en je echtgenoot of vriend trakteert op je op een afkeurende blik", aldus Walden.

Verjaardagsgeld

Volgens Walden hebben veel vrouwen voor dergelijke situaties zelfs een keur aan leugentjes klaar, waar ze gemiddeld genomen in ieder geval eens per maand gebruik van maken.

Eén op de vijf doet daarbij ook wel eens een beroep op 'ik heb het van mijn verjaardagsgeld gekocht' en evenzoveel houden stellig vol dat ze 'niets anders hebben om aan te trekken'.
17 procent verzint wel eens vrijgevige vrienden of kennissen om de aandacht van de aankoop af te leiden.