AMSTERDAM - Wetenschappers van het Duitse cosmeticaconcern Beiersdorf claimen een deodorant te hebben ontwikkeld die zweet veroorzaakt door stress met 50 procent kan laten afnemen. Het zou vooral voor tieners een uitkomst zijn.

Beiersdorf heeft onderzoek verricht onder 40 mannelijke en vrouwelijke vrijwilligers in de leeftijd van 16 tot 18 jaar, zo laat CosmeticsDesign vrijdag weten.

Veertien dagen van te voren mochten de proefpersonen hun oksels alleen nog wassen met neutrale zeep en moesten ze een aluminiumvrije deodorant gebruiken. Vervolgens werd hen verzocht vier dagen lang de speciale anti-stress deo onder één oksel gebruiken.

Na vier dagen werden ze onderwerpen aan een stressvolle toets. Hieruit bleek dat 15 minuten voorafgaand aan de toets veel meer zweet werd geproduceerd, dan onder normale, niet-stressvolle omstandigheden. Ook nam de zweetgeur aanzienlijk toe.

Combinatie

De nieuwe deodorant bestaat uit een combinatie van aluminium chloorhydraat en een antibacteriële cocktail die respectievelijk de zweetopeningen verkleinen en de geur laten afnemen. Het resultaat zou maar liefst 50 procent minder, door stress veroozaakt zweet, zijn.

Volgens de onderzoekers is het concept zo goed omdat de werkzame stoffen onmiddellijk hun werk doen.

Het product wordt onder de merknaam van Nivea uitgebracht. Beiersdorf claimt met dit product uniek te zijn, maar inmiddels heeft ook Vichy, van het Franse concern L’Oréal, een soortgelijke deodorant in productie.