AMSTERDAM - Volgens de American Society of Plastic Surgeons zijn 12.000 tieners tussen de 12 en 19 jaar oud dit jaar ingespoten met de vloeistof botulinum toxin, oftewel Botox. Een stijging van twee procent ten opzichte van vorig jaar.

Het onderwerp stond vorige maand nog vol in de aandacht, toen Charice Pempengco, een 18-jarige Filippijnse zangeres die bekend werd dankzij Oprah Winfrey, een Botox-behandeling onderging. Haar reden is een gastrolletje in de Amerikaanse serie ‘Glee’, waar ze goed voor de dag wilde komen.

Vele doktoren, psychologen en kinderexperts spreken schande van de behandeling.

Medische redenen

Toch is de zangeres niet de enige jonge Botox-liefhebber, zegt de New York Times. Niet alleen om cosmetische redenen wordt de vloeistof ingespoten, maar ook om medische beweegredenen.

Botox is spierverslappend en kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor kinderen met hevige zenuwtrekken in het oog. Ook kan het pijn in de kaak verhelpen.

 

Bijwerking

Maar ook voor scheel kijken, zenuwtrekken in de nek en overmatig zweten kan Botox een uitkomst bieden. Het is moeilijk te meten hoeveel van de jongeren de Botox voor cosmetische redenen gebruiken.

Botox kan voor een medisch probleem gebruikt worden, maar gaat vaak wel gepaard met een veranderd uiterlijk.