AMSTERDAM – Als de champagne dan toch op tafel komt, dan kan de drank maar beter eer aan gedaan worden. Franse wetenschappers helpen op weg: de perfecte manier om de chique bubbelwijn in te schenken is wetenschappelijk vastgesteld.

Het vermoeden van Gérard Liger-Belair en collega’s werd gedurende hun onderzoek vastgesteld: de hoeveelheid zuurstof waarmee champagne in aanraking komt tijdens het schenken, is van invloed op de kwaliteit van de drank.

Om die reden kan champagne het beste langzaam ingeschonken worden. Het geheim is om het glas schuin te houden en de drank gestaag langs de glaswand in het glas te laten vloeien. "Het moet eigenlijk zoals een biertje ingeschonken worden", aldus Liger-Belair.

Bewijs

"De 'ontdekking' bevestigt alleen wat ervaren barmannen én drinkers al eeuwen weten," moppert de Daily Mail vrijdag, die evengoed over het onderzoek bericht. Waarschijnlijk omdat het voor het eerst is dat wetenschappelijk bewijs geleverd is voor de correcte schenkwijze van de bubbels.

Bovendien wees het onderzoek eveneens uit hoe belangrijk het is om champagne te koelen voor gebruik, omdat dit de smaak ten goede komt.

Aroma

De slechtste manier om champagne in te schenken is door het middenin het glas te klokken. Op deze wijze komt er de meeste zuurstof bij. Zuurstof beïnvloedt de kwaliteit in de zin van aroma, smaak én mondgevoel.

De resultaten van de studie zijn opgenomen in vakblad de Journal of Agricultural and Food Chemistry.