AMSTERDAM – Naomi Campbell zou inmiddels zo met bloeddiamanten geassocieerd worden, dat ze nooit meer opdrachten voor juweliers of diamantairs zou kunnen doen, zoals zij in het verleden wel deed. Het maakt daarbij niets uit dat ze de aantijgingen ontkend heeft.

Sally Morrison, de directrice van het Diamant Informatie Centrum, zegt dit tegen de Engelse krant The Telegraph.

Volgens Morrison zou geen enkele juwelier of diamantair in verband gebracht willen worden met de handel in bloeddiamanten of met Charles Taylor, de voormalig Liberiaanse leider die Campbell de stenen zou hebben gegeven. Dit zou hun reputatie namelijk verpesten. 

"Naomi Campbell is meerdere malen betrokken geweest bij controversiële zaken. Maar dit is niets vergeleken bij het schaden van de mensenrechten en het geweld dat gepaard gaat met bloeddiamanten", aldus Morrison. 

Vervolging 

Het model, dat vervolgd kan worden voor het bezit van illegale diamanten, zegt dat ze geen reden had om te liegen tijdens de hoorzitting in het proces tegen Charles Taylor. 

Ze overhandigde de stenen overigens later aan de directeur van één van Nelson Mandela's liefdadigheidsinstellingen. 

60 karaat 

Campbell had eerder contracten met juwelier David Yurman, het Cyprische merk Metaxas en Graff Diamonds. Daarnaast droeg ze een diamant van 60 karaat en een waarde van 50 miljoen bij de Londen Fashion Week in 2002.