AMSTERDAM- Een onderzoek dat onlangs is uitgevoerd onthult dat vrouwen gemiddeld genomen 21.000 kledingstukken per leven passen. Ongeveer de helft hiervan gaat daadwerkelijk mee naar huis.

Een vrouw past gemiddeld 40 kledingstukken per maand, verdeeld over vier keer winkelen, wat neerkomt op ongeveer 480 items op jaarbasis. Uiteindelijk halen slechts vijf kledingstukken per shoptrip de kassa, aldus de Daily Mail woensdag. 

Alsof het nog niet genoeg is geeft één op de twee vrouwen bovendien aan kledingstukken te passen zonder enige intentie het stuk daadwerkelijk te kopen.

Sue Beck van Lambrini, die het onderzoek liet uitvoeren, legt uit: "Voor een groot deel van de vrouwen is het aanpassen van veel verschillende kleding het beste onderdeel tijdens het winkelen. Samen met vriendinnen spenderen uren aan het passen van aparte kledingstukken die ze normaal nooit aan zouden doen."

Spijt

Het onderzoek, dat onder 3.000 vrouwen werd uitgevoerd, maakte ook bekend dat tenminste één kledingstuk, van de vijf die wekelijks worden aangeschaft, nooit wordt gedragen. 85 procent van de winkelliefhebbers geeft dan ook toe geregeld spijt te hebben van een aangeschaft artikel.

Voor het onderzoek is uitgegaan van een 'shopleven' van 45 jaar.

Top-10 redenen om kleding terug te brengen

1.  Past niet goed
2.  Niet zo leuk
3.  Van gedachte veranderd
4.  Schuldgevoel
5.  Elders goedkoper
6.  Slechte reacties van partner/vriend
7.  Past niet bij een ander item
8.  Legt nadruk op kont
9.  Legt nadruk op heupen
10. Maakt borsten groter