In New York woon je níét in Amerika, wat vooral duidelijk wordt als je je eens buiten de stad begeeft. Zo nu en dan ga ik daar weer ’s kijken, wat altijd weer garant staat voor de nodige verrassingen.

Die kunnen leuk zijn, niet in de minste plaats vanwege de drive-in bioscoop even buiten New York, waar we deze week heerlijk van genoten hebben. We gingen er Angelina Jolie’s Salt kijken, met onze auto schuin geparkeerd op de heuvel en als we het doen, doen we het goed! Wat zoveel wil zeggen als: auto omdraaien, achterklep open, kussens erin en een picknickmand vol wijn en chocolade. Op dergelijke momenten is Amerika te gek!

Maar de verrassingen kunnen buiten de stadsgrenzen ook zeker minder aangenaam zijn. Goed, feitelijk gezien behoort het winkelpark een stuk verderop nog tot New York, maar evengoed loop je hier de VS binnen. Je steekt de rivier over en je belandt op zo'n shopping strip, met alleen maar winkelcentra. Veel Amerikaanser wordt het niet. Je hebt er alles, de Home Depots, Wall Marts, Target, JC Penney, Dicks, noem maar op.

Ik kan je vertellen, wat je daar ziet is zo anders, dat zijn de échte Amerikanen. En als je je afvraagt wat ik bedoel, nou.. VET! En niet zo’n klein beetje ook! Met name in de Wall Mart was het erg: 200 kilo, 300 kilo, alles komt hier voorbij. En je ziet er niet één, nee wel twintig! Te gek voor woorden. Te meer ook voor henzelf: hun hele lijf raakt overbelast, en dat is nog maar hun minste gezondheidsprobleem.

Ze hebben in Wall Mart inmiddels speciale karretjes waar mijn vette landgenoten in kunnen rondsjeezen, omdat ze niet meer kunnen lopen zo dik als ze zijn. Een soort rolstoelen dus, speciaal voor dikke mensen. Welcome to America.

Ik vraag me vooral af hoe ze het doen. Hebben ze dan echt nog nooit van sport gehoord? En hoe doen ze dat met hun kinderen, hoe voed je die op als je je nauwelijks kunt bewegen?

We moeten het Amerika weer meegeven, de verrassing dan, want snel zullen we het uitstapje niet vergeten. Maar wat waren we weer blij toen we ónze buurt inreden, waar de mensen er normaal uitzien...

Frederique.