AMSTERDAM – Als het om bedprestaties gaat, blijkt nagenoeg één op de twee Nederlanders de waarheid geweld aan te doen (56 procent van de mannen en 37 procent van de vrouwen). Het meest wordt daarbij gelogen over de frequentie.

"Drie keer per week seks? Twee à drie keer per maand is veel realistischer", stelt seksuologe Blanca van den Brand er deze maand over in Cosmopolitan, die het onderzoek liet uitvoeren.

Nederlanders blijken bovendien niet alleen te liegen over hoe vaak ze het doen, ook over de kwaliteit wordt één en ander verzonnen.

Durft

Erg open blijken Nederlanders tussen de lakens ook niet: slechts één op de twee vrouwen durft tijdens de seks te zeggen dat ze het liever anders wil. Bij mannen is dat maar één op de drie.

Het blijkt sowieso niet eenvoudig om met de eigen partner over seks te praten. En naarmate een relatie langer duurt, komt het er steeds minder van: slechts 25 procent van de respondenten met een relatie die al langer dan vijf jaar duurt, praat nog wekelijks over seks.

Toch meent het merendeel van de vrouwen (70 procent) dat derglijke gesprekken hun seksleven ten goede komt.

Als dat gesprek over seks gaat, ligt het initiatief meestal bij de vrouw (68 procent van de vrouwen tegenover 54 procent van de mannen). Opmerkelijk, want zeven op de tien mannen geven aan dat ze seks graag als gespreksonderwerp willen.

Vriendinnen

Veel vrouwen bespreken hun seksleven wel met vriendinnen (84 procent). Mannen doen dit vooral vaker op hun werk, één op de drie praat er met collega's over. Blanca van den Brand: "Best een gevaarlijke ontwikkeling. Praten over intieme zaken is nogal eens een voorbode van vreemdgaan."

Uit onderzoek is dan ook naar voren gekomen dat ontrouw op de werkvloer toeneemt.

Aan het onderzoek deden 540 mannen en vrouwen tussen de 20 en 34 jaar. Uitvoerder was De Vos & Jansen Marktonderzoek.