AMSTERDAM – Fijnproevers met goedgevulde portemonnees komen bij Serendipity 3 in New York prima aan hun trekken: het restaurant heeft het meest exclusieve dessert ter wereld op de kaart. In het toetje zit goud, het wordt met goud gegeten én de besteller krijgt goud mee naar huis.

De Frrrozen Haute Chocolate kost dan ook een duizelingwekkende 16.500 euro en is daarmee volgens het Guinness Book of Records het duurste dessert ooit. Het koude puddinkje moet alleen wel twee weken van tevoren besteld worden.

Meer spontane rijkaards kunnen hun culinaire hart echter ook ophalen met de Grand Opulence Sundae, die staat binnen 48 uur al op tafel. Bovendien is dit toetje met een prijskaartje van 700 euro een 'koopje'.

Vanille-ijs

In beide desserts komt men vanille-ijs uit Tahiti en Madagaskar tegen, en 24 karaats Zwitsers goud dat belooft geen strijd aan te gaan met het spijsverteringsstelsel.

Grand Opulence Sundae wordt vervolgens geserveerd in zeldzame kristallen ijscoupe, waarin eveneens schaarse chocolade (Amedei Porceleana) uit Venezuela belandt. "Er komt bovendien gesuikerd fruit in dat we laten invliegen vanuit Parijs, en de Sundae wordt afgemaakt met Grand Passion Kaviaar, een zoutvrije soort die wordt aangemaakt met passievruchten, sinaasappel en Armagnac", aldus een woordvoerder van Serendipity 3 tegen de Daily Mail.

Met name het fruit uit de Franse hoofdstad maakt bestelling vooraf noodzakelijk. Om de aanslag op het budget en het benodigde geduld echter definitief waar te maken wordt het nagerechtje dan wel weer gegeten met een 18 karaats gouden lepel. Bovendien wordt voor ieder ijsje een unieke gesuikerde bloem ontworpen. "Bij Serendipity kijken we niet naar calorieën", bevestigt de woordvoerder.

Frrrozen

Qua prijs en exclusiviteit legt de Grand Opulence Sundae het echter af tegen de Frrrozen Haute Chocolate, officieel het duurste dessert ter wereld. Wat dit ijsje speciaal maakt is onder meer de Serendipity chocolademix, die is samengesteld uit 28 zeldzame (en geheime) cacaosoorten, en wat schilfertjes van de duurste truffel.

Ook leuk: aan de hals van de (wederom kristallen) ijsschaal hangt een gouden armbandje dat is ingelegd met diamanten. Het gepeperde gerechtje wordt bovendien uitgeserveerd met een gouden lepel die is ingelegd met juwelen, en die de besteller samen met het armbandje mee naar huis mag nemen.

Nooit verkocht

Hoewel de Grand Opulence Sundae sinds 2005 zo'n 200 keer over de toonbank ging, is de Frrrozen Haute Chocolate nog nooit verkocht.

Voor Serendipity is dit niet erg ("We houden er gewoon van records te breken"), maar voor New Yorkse liefdadigheidsinstellingen is het wél jammer. Het geld dat met het duurste ijsje ter wereld verdiend wordt, wordt namelijk op hun rekening bijgestort.