AMSTERDAM – Koppels in liefdescrisis kunnen met hun problemen terecht bij een relatietherapeut, maar de vraag rijst of dit nou zo verstandig is. Britse onderzoekers menen namelijk dat het een relatie-einde in de hand werkt.

De reden hiervoor is dat echtparen die op de bank van de relatietherapeut neerzijgen, zich zwak voelen en het idee krijgen dat ze gefaald hebben. Ook zou de therapie het gevoel oproepen dat de relatie toch al voorbij is.

Het wordt, zo tekende het Britse Department for Education zelf in het onderzoeksrapport op, 'onmiddellijk in verband gebracht met falen en verslagenheid'. Op dit punt zou het dan ook vaak te laat zijn om de relatie nog te redden.

Externe hulp

Om tot de uitspraken te komen onderzocht het ministerie koppels, die langdurig bij elkaar waren, voor een periode van drie jaar.

"Veel van de deelnemers zijn van mening dat een stel hun relatieproblemen in gesloten kring moet kunnen oplossen, zonder te leunen op externe hulp", aldus het rapport. "Steun van familie en vrienden is dan ook meer geaccepteerd dan relatietherapie."

Digitaal

In het geschrift is het advies opgenomen relatietherapie informeler te maken en digitale mogelijkheden om hulp te bieden meer af te tasten. "Op basis van bewijzen die uit dit onderzoek voortkwamen, kan gesteld worden dat problemen over beschikbaarheid, bereikbaarheid en acceptatie voorkomen dat deze formele hulpdiensten werken", nam The Telegraph uit de nota over.

En: "Innovatieve oplossingen zoals internet kunnen helpen de huidige barrières om zeep te helpen. Eerder onderzoek wees al uit dat mensen het liefst een dienst hebben die vertrouwelijk, ogenblikkelijk, informatief en niet face-to-face is."

Scheve machtsbalans

De afgevaardigden van het ministerie ontdekten eveneens dat de meeste relatieproblemen voortkomen uit ouderschap, familie, vrienden en ontrouw, hetgeen in de regel leidt tot een scheve machtsbalans en gebrekkige communicatie.

De beste relaties hebben intimiteit, onafhankelijkheid, het krijgen van kinderen en het bieden van steun als fundament.