AMSTERDAM - De botenparade door de Amsterdamse grachten trok zaterdagmiddag ongeveer 380.000 bezoekers.

Dat heeft voorzitter Frank van Dalen van organisator ProGay laten weten.

Dit aantal is aanzienlijk minder dan de afgelopen twee jaar. Vorig jaar kwam een recordaantal van 560.000 mensen een kijkje nemen bij de Canal Parade, een jaar eerder waren dat er bijna 500.000.

Volgens Van Dalen heeft vooral de regen het spektakel parten gespeeld. ''Maar de sfeer is waanzinnig'', zei hij. Incidenten hebben zich niet voorgedaan. 

Europa

De 'Europaboot' opende de parade. Op het vaartuig bracht een klassiek orkest het Europees volkslied ten gehore en werd van leer getrokken tegen Europese landen waar homoseksualiteit taboe is.

Enkele boten voeren voor het eerst mee, met onder anderen joden, slimmeriken, homo's met een verstandelijke beperking en travestieten en transseksuelen.

Prominenten

Ook prominenten waren van de partij. Zo stond de nieuwe burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan op de gemeenteboot. Staatssecretaris voor homo-emancipatie Marja van Bijsterveldt (CDA) voer mee met Surinaamse en Antilliaanse jongeren.

Volgens haar is het voor homo-emancipatie vooral belangrijk om 'baanbrekers' in plaats van 'bobo's' te hebben. "Het gaat om mensen die je niet elke dag in beeld ziet, maar wel de homo-emancipatie dragen".

Positief

Ook burgemeester Van der Laan liet na afloop weten dat hij de boottocht als positief had ervaren. "Het was fantastisch, ik heb genoten". De wethouders Andrée van Es en Carolien Gehrels stonden de burgervader bij door op de boot van de gemeente te dansen.