AMSTERDAM - De Britse consumentenorganisatie Which? heeft weer een aantal gezichtscrèmes getest op hun anti-rimpelwerking. De goedkopere en duurdere merken kwamen daarbij ongeveer gelijk uit de bus: ze werken allemaal minimaal.

De onderzoekers van Which? hebben 13 hydraterende crèmes van Olaz, Nivea, RoC en dr. Brandt onderzocht op de huid van een testpanel. Vooral naar de afname van kraaienpootjes rond de ogen werd gekeken, zo bericht vaksite Cosmetics Design.

Het goedkoopste product was de Kind to Skin Replenishing Rich Moisturizer van Simple voor  3,60 euro, het duurste product was de dr. Brandt Lineless Eyecream van ruim 49 euro.

Het testpanel bestond uit vijf vrijwilligers. De effectiviteit van de crèmes werd gemeten met wat men state-of-the-art micro camera's noemt die ruim 1800 foto's van 139 verschillende oogomtrekgebieden maakten, om de werking van de producten vast te stellen.

Effecten

Volgens Which? waren de effecten in het algemeen zeer gering op het tegengaan van rimpelvorming, zelfs door het oog van de microcamera beschouwd. Deze camera kan details zien die met het blote oog niet waarneembaar zijn.

Which? stelt in haar rapport bovendien dat de best scorende crèmes maar een heel klein beetje meer effect hadden dan de slechtst scorende crèmes. Enkele jaren geleden kwam de Consumentenbond hier al tot soortgelijke conclusies.