AMSTERDAM – Modeontwerpster Diane von Furstenberg gaat de helft van haar fortuin doneren aan goede doelen. Ze heeft dit toegezegd na een oproep van Microsoft oprichter Bill Gates en investeerder Warren Buffett.

Met hun organisatie The Giving Pledge proberen Gates en Buffett zo veel mogelijk multimiljardairs over te halen om minstens de helft van hun kapitaal met minder gefortuneerde mensen te delen.

De designer van de bekende wikkeljurkjes mag zelf bepalen of ze het geld geeft tijdens of na haar leven, aldus Vogue vrijdag. Ook zijn de doelen niet vastgelegd. Hierdoor kunnen de donateurs hun vermogen geven aan organisaties die zij nuttig vinden.

Von Furstenberg en de andere vrijgevige rijkaars zijn ook niet wettelijk verplicht om zich aan hun belofte te houden. Maar omdat de miljardairs hun toezegging openbaar moeten maken via een brief gericht aan de media met een uitleg waarom, wordt verwacht dat ze genoeg druk zullen voelen om het geld daadwerkelijk te geven.

Bijeenkomst

De organisatie wil eenmaal per jaar de donateurs samenbrengen zodat ze ideeën kunnen uitwisselen. Tot nu toe hebben zeventig van de tachtig benaderde mensen toegezegd mee te doen aan de actie.

Andere miljardairs die beloofd hebben minstens de helft van hun kapitaal weg te geven zijn onder andere Furstenberg’s man Barry Diller, burgemeester van New York Michael Bloomberg en bankier David Rockefeller.