AMSTERDAM – Model Kristen McMenamy, met haar lange grijze lokken en 45-jarige leeftijd een opvallende verschijning in modeland, heeft haar medewerking verleend aan een fotoshoot voor Vogue. Bijzonder hieraan is dat de recentelijke olieramp de inspiratie vormde.

Topfotograaf Steven Meisel heeft niet de gewoonte maatschappelijke problemen in zijn foto's te verwerken, maar áls dan blijkbaar goed. Niet alleen lijken de duistere foto's daadwerkelijk op de plek des onheils genomen, Kristen zit van top tot teen onder de olie en ligt er vaker dood dan levend bij. Een vergelijking met de vele gesneuvelde dieren in de Golf van Mexico is gauw gemaakt. 

Op één foto lijkt Kristen half te stikken: de muze van onder meer Viktor & Rolf grijpt naar haar keel terwijl ze duidelijk vocht ophoest.

Enthousiast

Models.com, die de foto’s heeft gepubliceerd, is in ieder geval enthousiast over het opmerkelijke werk dat deze maand in Vogue Italia verschijnt. "Alles klopt, van Mary Howard’s productieontwerp tot de zorgvuldig gekozen ensembles. Briljant", luidt het commentaar.

 Van de shoot zijn videobeelden gemaakt: