MINNESOTA - Vrouwen die ovuleren kopen onbewust meer uitdagende kleding. Niet om indruk te maken op mannen, maar vooral om te wedijveren met andere aantrekkelijke vrouwen.

Dit onderzoek van de University of Minnesota laat zien dat hormonen invloed hebben op het koopgedrag.

Onderzoekers lieten ovulerende vrouwen foto's zien van vrouwen en lieten ze vervolgens kiezen welke kleren en accessoires ze zouden willen kopen.

Wanneer er foto's werden getoond van knappe vrouwen in de omgeving van de proefpersoon, dan werd er volop sexy kledij gekozen. Bij het zien van foto's van aantrekkelijke dames die ver weg woonden of niet zo'n knappe vrouwen hadden de proefpersonen helemaal niet de neiging om meer uitdagende kleding te kopen.

Marketing

Uiteindelijk is volgens de onderzoekers het onbewuste doel om een zo goed mogelijke partner te vinden. Door aantrekkelijker te zijn dan je competitie, heb je daarop meer kans.

Voor marketeers zijn zulke uitkomsten erg belangrijk. Blijbkaar zijn vrouwen vijf tot zes dagen per maand extra geneigd om dingen te kopen die hun fysieke aantrekkelijkheid verhogen. Dat hoeft niet per se kleding te zijn, maar dat kan ook make-up, voedingssupplementen, plastische chirurgie en dergelijke zijn.