AMSTERDAM - Jesinta Campbell, afgelopen juni verkozen tot Miss Universe Australia, wordt door zowel Peta als modeliefhebbers dringend verzocht af te zien van de Uggs. Ze zal de schoenen dragen tijdens de Miss Universe-verkiezing, die later deze maand plaatsvindt in Las Vegas.

Dierenrechtenorganisatie Peta (People for the Ethical Treatment of Animals) heeft aan de Australische Miss gevraagd om geen Uggs of schapenwollen vachten te dragen bij de op handen zijnde verkiezing. De dierenrechtenorganisatie zegt dat de laarzen onethisch zijn omdat deze 'mulesed' wol bevatten.

'Mulesing' is een gebruikelijke techniek onder Australische boeren om wol te verkrijgen. Bij dit proces worden strips wol, inclusief de huid, van het achterste van een schaap gehaald. Op deze manier wordt geprobeerd het aantal maden te verminderen, die de dodelijk 'flystrike' besmetting kunnen overdragen.

Peta zegt echter dat ook andere methoden zijn om dit te voorkomen. Modemerken als H&M en Limited Brands zijn bijvoorbeeld al op nieuwe technieken overgestapt, aldus de organisatie.

Modeflop

Ook Australische modeliefhebbers zijn niet weg van de laarzen die de Miss zal dragen: gewone Uggs, alleen dan met hakken. Ook de outfit valt al niet in de smaak.

"Het design van Campbells kleding is gebaseerd op het binnenland van Australië", zegt de ontwerpster van de outfit Natasha Dwyver over het design tegen Reuters. Australische media daarentegen vinden de kledingkeuze echter een lachertje en wordt omgeschreven als een 'national joke'.

De outfit.

Jesinta wint Miss Universe Australia-verkiezing:

Jesinta Campbell mag geen Uggs aan