AMSTERDAM – Hoewel grijze haren staan voor wijsheid, is meer dan de helft van de mannen bang om hun oorspronkelijke haarkleur te verliezen. Met name rond 45-jarige leeftijd zet de paniek voor deze verandering behoorlijk in.

Marktonderzoekbedrijf Mintel concludeert dit na ondervraging van 2000 Britse mannen. De fysieke transformaties die een associatie oproepen met 'het ouder worden' kunnen bovendien een trigger zijn voor een zogenaamde midlife crisis.

Ruim 40 procent zegt bang te zijn voor dunner wordend haar of haarverlies en dit is daardoor de tweede grote angst van mannen. Ongewenst haar hield 38 procent van de respondenten wakker, aldus Reuters die woensdag over het onderzoek schrijft.

Overgewicht

Naast alle haarangsten is 37 procent van de heren bang voor overgewicht en drie op de tien voor gele tanden. Toch hebben mannen volgens Mintel meer vrede met hun uiterlijke veranderingen dan vrouwen.

Dit lijkt alleen niet echt te gelden voor mannen tussen de 45 en 54 jaar, waarvan een kwart aangeeft ongeveer vier dingen aan zichzelf onaantrekkelijk te vinden. Dit is behoorlijk meer dan gemiddeld, want daar deelt één op de tien mannen deze mening.

Net zoals bij alle mannen, zijn haarveranderingen de grootste zorg voor mannen boven de 45 jaar. Meer dan de helft van de groep tussen 45 en 54 jaar maakt zich zorgen over haarverlies. Grijs haar is voor driekwart op die leeftijd een probleem.

Niet geïnteresseerd

Ondanks het feit dat mannen zich zorgen maken over hun vertoning, is gemiddeld 45 procent van hen niet geïnteresseerd in beautyproducten. In de leeftijdsgroep van 45 tot 54 jaar is dit zelfs meer dan de helft.