AMSTERDAM - "Amsterdam moet diversiteit vieren tijdens de Gay Pride.'' Dat zei wethouder Andrée van Es dinsdag tijdens de openingsreceptie van het evenement.

De Amsterdamse wethouder diversiteit riep op intolerant te zijn tegen intolerantie. Volgens Van Es viert Amsterdam met de Gay Pride de diversiteit van de stad. "Het is onze opdracht de gemeenschap van homo's en lesbo's te beschermen.''

De jaarlijkse Gay Pride zet Amsterdam weer een week lang op stelten. Het homofestival bestaat dit jaar uit meer dan driehonderd activiteiten. Frank van Dalen, voorzitter van stichting ProGay, beloofde de vijftiende editie van de Amsterdam Gay Pride grootser dan ooit te vieren.

"Wij zullen ons nooit neerleggen bij geweld en intimidatie.'' Volgens de voorzitter neemt het geweld tegen homoseksuelen toe. "Je kunt ons beschimpen, wij zullen vaker hand in hand lopen'', zei Van Dalen.

Boten

Het thema van de Pride is dit jaar Celebrate! Het traditionele hoogtepunt is net als altijd de botentocht door de Amsterdamse grachten. Zaterdag varen vanaf 13.30 uur tachtig boten vanaf het Westerdok naar de Amstel.