NEW JERSEY - Het lijkt een mythe te zijn dat vrouwen de voorkeur geven aan meer ingetogen mannen. Deze vrouwelijke eigenschap vinden veel vrouwen zelfs een afknapper.

Psychologen van Rutgers University onderzochten of mannen beter af waren wanneer ze niet meer hoefden te voldoen aan de traditionele mannenrol.

Maar het lijkt er op dat vrouwen zachtaardig gedrag bij mannen zien als een slechte karaktereigenschap.

De vrouwen in het onderzoek dachten zelfs dat de 'softies' misschien slechter aan een baan zouden kunnen komen en minder zouden verdienen.

Films

Aan het onderzoek deden 132 vrouwen en 100 mannen mee. Zij moesten films kijken met sollicitatiegesprekken van mannelijke en vrouwelijke acteurs.

De vrouwen vonden de bescheiden mannen veel minder competent dan de meer voortvarende mannen. De mannen die de films bekeken hadden daarentegen niets tegen bescheiden vrouwen.

Regels

Bescheidenheid bij mannen werd gelinkt aan een lage status. Zij werden zwak en onzeker gevonden.

De Amerikaanse psychologen concluderen dan ook dat er nog steeds ongeschreven regels bestaan over hoe vrouwen en mannen zich zouden moeten gedragen. Zo 'mogen' bijvoorbeeld alleen mannen dominant zijn en 'mogen' alleen vrouwen hun zwakke kanten laten zien.

Of je ook echt eerder een baan krijgt wanneer je je als man macho opstelt is onbekend. Het onderzoek verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Psychology of Men & Masculinity.