AMSTERDAM – Een innovatieve machine, ontwikkeld door Hardvard University en Massachusetts General Hospital, zou het nieuwste wapen zijn tegen overtollige kilo’s. De zogenaamde ‘Zeltiq’ vernietigt vetcellen door ze te bevriezen.

Vet aanpakken door middel van hitte staat al enige tijd te boek als probate methode om slanker te worden, maar het gebruik van kou zou minstens zo goed werken. 

"We smelten al jaren vet weg met hitte", bevestigt ook dermatoloog David Goldberg, die al ervaring heeft met de Zeltiq. "Maar naar nu blijkt is het tegenovergestelde nog effectiever."

Tests zouden hebben aangetoond dat in één behandeling 25 procent van de vetrolletjes op buik, heupen of bijvoorbeeld rug kunnen verdwijnen. Grotere delen, zoals dijen of billen zijn vooralsnog lastiger te behandelen. Volgens betrokken wetenschappers wordt echter met man en macht gewerkt aan een aanpassing, zodat ook deze deelgebieden in de toekomst aangepakt kunnen worden.

Werkwijze

"Met cryolipolysis, zoals de behandeling met Zeltiq heet, wordt alle lichaamswarmte uit de vetlaag onder de huid verdreven", vertelt Goldberg over de werkwijze. "De temperatuur in de vetcellen wordt teruggebracht tot 0 graden, waardoor ze letterlijk bevriezen. De vetcellen gaan dood, terwijl de rest van het weefsel in tact blijft."

Volgens Goldberg worden de dode cellen vervolgens op natuurlijke wijze door het lichaam geruimd en afgevoerd, wat wel enige tijd in beslag kan nemen. De eerste resultaten zouden dan ook pas na twee of drie maanden zichtbaar zijn.

Fan

De methode, in Amerika ontwikkeld, wordt inmiddels ook in Groot-Brittannië aangeboden, waar niet iedereen fan blijkt. Zo zorgt onder meer Roberto Viel, cosmetisch chirurg in Londen, voor een kritisch geluid.

"Het klinkt logisch en veilig maar is het lichaam wel in staat om alle dode cellen af te voeren?", vraagt hij zich in de Daily Mail af. "Als we het hebben over een aanzienlijke hoeveelheid vernietigd vet kan de lever, die dat allemaal af moet voeren, overbelast raken en het lichaam in de problemen geraken. Ik zou iemand met een leveraandoening de behandeling in ieder geval afraden."

In Nederland wordt de behandeling inmiddels aangeboden bij kliniek Kazem Aesthetica, in Leimuiden.

David Goldberg over Zeltiq: