AMSTERDAM – Balletschoenen, kortweg ook wel ballerina's genoemd, zijn al jaren een hit onder vrouwen. Modekenners voorspellen nu dat ook mannen binnenkort aan de ballerina zullen gaan.

Jonny Johansson, creatief directeur van modelabel Acne, is een van de eerste die de delicate schoenen als man zijnde draagt. Tijdens de opening van zijn nieuwe winkel in Londen stonden zijn voeten in de schijnwerpers, aldus The Telegraph zaterdag.

"Ik ben niet zozeer een metroman, maar eerder een luie man", vertelt Johansson over zijn keuze. "Ik maak graag een mix van formele en informele kleding. Deze schoenen passen daar perfect bij. Formele kleding staat mannen altijd flatterend maar ik houd ervan wanneer het wat nonchalanter is."

Totaalplaatje

De ballerinaschoenen stammen uit het dandytijdperk, waarin mannen veel tijd aan hun uiterlijk besteedden. Desondanks heeft het schoeisel tot dusver maar weinig fans. Schoenen hebben volgens The Telegraph voor mannen een grote invloed op het uiterlijk, ze maken het totaalplaatje. Het zijn daarom geen schoenen die iedereen zullen staan.

De mannen die deze trend aandurven kunnen onder meer terecht bij het Britse Tricke's of Cleverly. Ook American Apparel verkoopt een soort ballerina voor mannen. Het is niet heel waarschijnlijk dat de meer reguliere winkels deze schoenen snel gaan inkopen.

Ballerina's voor mannen.