AMSTERDAM – Jean-Marc Speziale was het beu dat mensen de wijnen uit het Languedoc-Roussillongebied voortdurend betitelde als ‘Vin de Merde’. Met zijn eigen strontwijn trekt hij ten strijde tegen dat vooroordeel.

Een lucratief idee, zo blijkt, want de wijn vindt zo gretig aftrek dat Speziale (na een rode en een witte) nu ook een rosé aan het gamma heeft toegevoegd.

Volgens de Franse restaurateur (45) is de verkoop van zijn Vin de Merde zelfs nauwelijks bij te houden. Verwacht wordt dat dit jaar in totaal zo'n 100.000 exemplaren van de hand zullen gaan.

Hoge kwaliteit

“Samen met een befaamde oenoloog (een wijnbouwtechnisch ingenieur) en afgevaardigden van Cignac zijn we begonnen aan een wijn van hoge kwaliteit. Dat is onze 'Vin de Merde' geworden", vertelt Speziale over het ontstaan van de drank aan Het Laatste Nieuws.

Intussen wordt ook gewerkt aan een cuvéé prestige. Deze zal gerijpt worden op houten vaten.