AMSTERDAM – Lange tijd wilde topfotograaf Mario Testino alleen nieuw modellentalent voor zijn lens, maar hij raakte verveeld. Onder meer Kate Moss werd vervolgens één van zijn langdurige muzes, en nu is er zelfs een boek over hun samenwerking: Kate Moss by Mario Testino.

Modeblad Glamcult, die de beroemde fotograaf eerder dit jaar ook al eens aan de tand mocht voelen, spreekt naar aanleiding van het boek met Testino. Hij vertelt in het interview openhartig over zijn vriendschap met het Britse model.

“Ik heb Kate in alle denkbare situaties en emoties gezien: bij dag of nacht, blij of verdrietig, in Londen, New York, Parijs of Milaan en ga zo maar door”, begint hij. “Kate is niet in een zin te beschrijven, maar woorden die bij me opkomen als ik aan haar denk zijn: plezier, snelheid, stijl en schoonheid.”

“Wat haar naar mijn mening een topmodel maakt, is haar vermogen tot transformatie en dat ze openstaat voor nieuwe ideeën”, voegt de Peruaan daaraan toe. “Ze is enorm creatief en veelzijdig.”

Tranen

Over hun eerste ontmoeting, na afloop van een show van John Galliano, vertelt Testino: “Het eerste moment dat ik haar zag, dacht ik: ‘Wat een magische vrouw!’ Zelf was ze in tranen omdat ze maar één jurk had mogen showen.”

Hierop volgde al snel een eerste shoot samen, waarna er nog tientallen zouden volgen. De fotograaf-modelrelatie groeide al snel uit tot veel meer. "Op de een of andere manier is Kate als een klein zusje voor me. Ik ben 55 en zij is 36, ik denk daarom, haha! We werken in een harde wereld waar het moeilijk is om mensen te vertrouwen en echte vrienden te hebben."

"Ik laat haar participeren in het fotografieproces", zegt hij over hun band op de werkvloer. "We kunnen enorm goed communiceren tijdens een shoot. Wanneer ze een kledingstuk aan krijgt weet ik precies wat ze denkt. Ze heeft smaak en een heel goede blik op stijl dus ik luister vaak naar haar advies. Hoe meer ik blijf bij wie ze echt is, hoe succesvoller de foto zal zijn."

Boek

Kate is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het boek, waar veel nooit eerder vertoonde foto’s van haar in staan. “We hebben samen een collectie gemaakt van de foto’s en ik heb Kate’s keuze voorop gezet”, aldus de virtuoze fotograaf.

Of het boek een succes gaat worden, lijkt van ondergeschikt belang. Het was vooral leuk om te doen, ‘omdat er zoveel herinneringen omhoog kwamen’, blikt Testino terug op het proces. “Sommige foto’s hadden we beiden al jaren niet gezien, we hebben heel hard gelachen!”.

Mario

Mario Testino wordt gezien als één van de beste, zo niet dé beste, modefotograaf ter wereld en ook sterren staan in de rij om door hem op de gevoelige plaat te worden vastgelegd. Hij is onder meer 'huisfotograaf' van Vogue en Vanity Fair en voor zijn lens stonden onder meer prinses Diana, Julia Roberts, Janet Jackson en Madonna.

Het volledige interview met Mario Testino staat deze maand in Glamcult. Het gratis blad wordt uitgedeeld in 15 grote steden in Nederland en België.

Kate Moss by Mario Testino