AMSTERDAM – Bereiken vrouwen eenmaal de leeftijd van ongeveer 40 dan wordt het leven pas écht leuk. Nou ja, in ieder geval het seksleven, zo menen Amerikaanse onderzoekers. Dames van middelbare leeftijd zouden dit met sprongen vooruit zien gaan.

Niet alleen bedrijven de dames de liefde vaker, zij zouden er ook meer van genieten en gemakkelijker een orgasme bereiken.

Zo zegt ruim de helft (54 procent) van de vrouwen tussen de 18 en 30 jaar het bereiken van een climax als moeilijkheid te zien, tegenover 43 procent van de dames tussen de 31 en 45 jaar. Vrouwen tussen de 46 en 54 jaar geven weer iets vaker aan moeite te hebben met klaarkomen (48 procent).

Regelmatig

De onderzoekers, verbonden aan het Hackensack University Medical Centre, ondervonden eveneens dat vrouwen tussen de 31 en 45 het meest seksueel actief zijn. Het leeuwendeel van hen (87 procent) zegt 'regelmatig' tussen de lakens te kruipen voor een erotisch stoeipartijtje.

Van de jongere groep (18 tot 30) is dit 85 procent. Overstijgen vrouwen de leeftijd van 45, dan neemt het percentage af tot 74 procent.

Zelfvertrouwen

De studie, waarvoor de liefdeslevens van 600 vrouwen bestudeerd werden, toonde verder aan dat de kwaliteit van seks afhankelijk is van een veelheid aan factoren, waaronder zelfvertrouwen en het gevoel van verbondenheid binnen een relatie.

Dit zou kunnen verklaren waarom oudere vrouwen meer van het minnespel genieten: op latere leeftijd heeft zij vaak meer zelfvertrouwen en voelt zij zich meer op haar gemak bij de partner. Vrouwen van deze leeftijd zouden zich bovendien sexyer voelen, aldus de Daily Mail donderdag.

De resultaten van de studie zijn opgenomen in de British Journal of Urology.