AMSTERDAM – Het dragen van hoge hakken is het summum van elegantie voor veel vrouwen. Zij laten daarom steeds vaker hun voeten verkleinen of anderszins operatief aanpassen om ze perfectioneren. Medici waarschuwen echter voor de risico's.

Vooral in de Verenigde Staten zijn operaties om mooie voetjes te krijgen de orde van de dag. Opvallend is dat sinds de komst van de televisieserie 'Sex and the City' in 1998, waar hakken door de hoofdrolspeelster aanbeden worden, de vraag naar cosmetische voetoperaties alleen maar is toegenomen.

Door de complexe anatomie van de voet, met al haar zenuwen, botten en gewrichten, zit een ongeluk echter in een klein hoekje. Na een cosmetische operatie aan dit lichaamsdeel is de kans op een ontsteking groot en functioneren zenuwen vaak niet meer zoals ze horen te doen.

Wig

De risico's en voordelen van de cosmetische ingreep hebben inmiddels een wig gedreven tussen chirurgen. De ene groep vindt dat chirurgie alleen moet plaatsvinden om pijnlijke en misvormde voeten te verhelpen. De andere groep zegt juist dat een cosmetische voetoperatie pijn en misvorming kan voorkomen, aldus The Wall Street Journal.

"Het verkorten van een teen zodat je in je hoge hakken past, zou niet een standaard behandeling moeten zijn," zegt Donald R. Bohay, een orthopedisch chirurg uit Michigan, er bijvoorbeeld over.

85 procent van zij Amerikaanse collega's is het met hem eens: "Onze functie is pijn verhelpen en misvormingen corrigeren. We zijn er niet op getraind om vrouwen in een smalle schoen te laten passen," zegt collega-chirurg Kathleen Stone.

Het risico-versus-voordeel zorgt voor een kloof tussen artsen die beweren dat voetoperaties alleen kunnen om de pijn te verlichten en misvormingen tegen te gaan, en degenen die zeggen dat de operaties zorgen voor meer comfort in hoge hakken en dus minder pijn en misvorming.

Werk

De lijn tussen schoonheid en functionaliteit is dun. "Waarom wachten tot je vijftigste en artritis hebt, wanneer je het probleem kunt oplossen en voorkomen op je twintigste?", zegt dokter Ali Sadrieh, een cosmetisch chirurg in Beverly Hills. Volgens Sadrieh móeten sommige vrouwen wel hoge hakken dragen om professioneel over te komen op hun werk. En die kunnen dan maar beter lekker zitten.

"Onze business is booming," zegt Oliver Zong, een orthopeed uit New York City. En niet alleen vrouwen willen mooiere voeten, ook steeds meer mannen weten de weg naar de orthopedisch chirurg te vinden."Tijdens het dragen van sandalen schamen ze zich voor hun voeten wanneer die er niet zo goed uit zien," aldus Zong.

Nederland

Ook in Nederland zijn er klinieken waar voeten worden geopereerd puur om ze er mooier uit te laten zien. Het is niet bekend hoeveel vrouwen zo een operatie in ons land ondergaan.