AMSTERDAM - Naakt poseren is voor veel Nederlanders geen probleem, mits er wat tegenover staat. Vooral mannen geven aan moeiteloos uit de kleren te gaan.

Uit onderzoek van bureau De Vos en Jansen blijkt dat Nederlanders helemaal niet preuts zijn, met name de mannen. Zij zijn zowel positiever over naakt in reclames als het zelf naakt poseren voor de camera.

Twee op de vijf Nederlanders is bereid uit de kleren te gaan voor een reclame. Of hun eventuele kinderen hen naakt op televisie zal zien, heeft hierop geen invloed. Meer dan de helft van de mannen wil wel naakt poseren, tegenover drie op de tien vrouwen.

Prijs

Er moet echter wel wat tegenover staan, al valt die prijs nog te overzien. 40 procent vraagt een prijs tussen de 0 en 10.000 euro, 36 procent tussen de 10.000 en 100.000 euro. Slechts 8 procent vindt hun lichaam zo speciaal dat zij er meer dan vijf miljoen voor willen.

Zeven op de tien Nederlanders heeft geen moeite met halfblote mannen en vrouwen in reclames. Ze vinden het zelfs leuk om te zien. Ordinaire reclames worden daarentegen niet gewaardeerd, dit dan weer wel met oog op de kleintjes.

Vrouwen vinden sneller dat een vrouw als lustobject wordt neergezet in naaktreclames dan mannen. Dit kan de reden zijn voor hun negatievere gedrag ten aanzien van naaktreclames en naakt poseren.

Voor het onderzoek werden 225 Nederlanders tussen de 13 en 39 jaar ondervraagd.