AMSTERDAM - Het aantal Nederlandse designers dat werkt met bont is de afgelopen vier maanden weer aanzienlijk gestegen. Furlab, het bont innovatiecentrum van het Nederlands Bont Instituut, mocht negen nieuwe gezichten begroeten.

Opvallend is dat vooral ook de talenten voor de toekomst, bont omarmen. Zo werken drie van de zes genomineerden voor de Frans Molenaar Award 2010 met bont. Deze prijs wordt deze week tijdens de Amsterdam International Fashion Week uitgereikt.

De meest gebruikte bontsoorten voor het komend winterseizoen 2010 - 2011 zijn volgens het innovatiecentrum nerts, konijn en lam.

Duurzaam

"Designers zien volop kansen voor een duurzaam, natuurlijk materiaal", aldus de woordvoerder van Furlab, Ron Haarman. "In januari hebben we nog de grootste bontmanifestatie ooit in Nederland gehouden met deelname van 23 ontwerpers. Dat we in zo'n korte tijd weer met negen nieuwe ontwerpers aan de slag zijn gegaan is een prachtige ontwikkeling. Ook ethiek speelt voor hen een belangrijke rol. Deze generatie kiest bewust en weet precies onder welke voorwaarden bont verantwoord is."

Nederland volgt het internationale modebeeld. Nog nooit is er zoveel bont verwerkt als in de herfst/ wintermode 2010 - 2011. Als gevolg daarvan zijn de prijzen op de wereldmarkt hoger dan ooit. Het afgelopen jaar is de gemiddelde prijs van bijvoorbeeld nerts met 70 procent gestegen.

Furlab werkt in Nederland samen met tientallen designers waaronder Viktor & Rolf, Frans Molenaar, Mart Visser, Ronald Kolk en Claes Iversen.