AMSTERDAM – Veelal wordt aangenomen dat de seksuele voorkeur van een persoon bij de geboorte vastligt. Onjuist, zo wijst onderzoek uit. Vooral vrouwen zouden zich op dit gebied onvast tonen.

Hoewel vrouwen die hun heteroseksualiteit na hun dertigste inruilen voor de homo- of bi-variant niets nieuws zijn (The Telegraph haalt in dit kader bijvoorbeeld schrijfster Virginia Woolf en actrice Portia de Rossi aan), komt het veel vaker voor dan werd aangenomen.

Van de vrouwen die zich in meer of mindere mate tot andere vrouwen aangetrokken voelen, zou liefst tweederde deze gevoelens pas in de loop van de tijd ontwikkelen. Zo kwam naar voren uit onderzoek dat werd uitgevoerd door Christan Moran, verbonden aan de Southern Connecticut State University in Amerika.

Sekse

"Er is een grote kans voor heteroseksuele vrouwen dat zij zich pas in hun volwassen jaren voor het eerst aangetrokken voelen tot iemand van dezelfde sekse", concludeert de wetenschapster na ruim 200 getrouwde lesbiennes geïnterviewd te hebben.

Volgens Moran weigeren veel van deze vrouwen aanvankelijk voor hun gevoelens uit te komen, omdat zij reacties van hun omgeving vrezen. "Vrouwen in langdurige heteroseksuele relaties, met name degenen met kinderen, lopen tegen nog grotere problemen aan wanneer het gaat om het aannemen van hun nieuwe identiteit", stelt Moran naar aanleiding van de studie.

Verward

Ook is de onderzoekster van mening dat de ommezwaai vaak verward wordt met personen die altijd al lesbisch waren, maar daar niet voor uit durfden te komen. De meeste onderzoeken 'negeren simpelweg de mogelijkheid dat een heteroseksuele, volwassen vrouw een volledige transitie kan maken naar een lesbische identiteit', aldus Moran.