AMSTERDAM – Speciaal voor de enorme toestroom WK-fans zijn in Zuid-Afrika 40.000 extra prostituees tewerkgesteld, maar de concurrentie met meer culturele activiteiten bleek te groot. De seksindustrie reageert teleurgesteld.

Sekshuizen moesten naast de vele voetbalevenementen dé grote trekpleister worden voor toeristen die zich momenteel in Zuid-Afrika bevinden. In plaats daarvan bleek men de voetbal-vrije uurtjes liever in de hotels door te brengen én in kunstgaleries en musea, die wel goede zaken deden.

Het Museum Africa en de Johannesburg Art Gallery zagen hun bezoekcijfers fors toenemen en het Johannesburg Apartheid Museum werd zelfs nooit eerder zo goed bezocht, aldus CNN zondag.

"Voorafgaand aan het toernooi beraamden we een toename, we gingen uit van ongeveer 2000 bezoekers per dag", vertelt Wayde Davy van het Apartheid Museum. "Maar we hebben dagelijks zo’n 4000 bezoekers gehad, en op één dag zelfs 6000. De cijfers zijn echt huizenhoog. We dachten dat ze alleen voor het voetbal kwamen, we zijn aangenaam verrast."

Werkloos

Een vreugde die de seksindustrie beslist niet deelt. Mede dankzij de extra aangetrokken dames van lichte zeden, zit het merendeel nu werkloos thuis.

"Het WK is verwoestend gebleken", stelt de eigenaar van één van de meest exclusieve escortbureaus. "We dachten dat het een melkkoe zou worden maar het heeft de zaken alleen maar verslechterd. Het is de slechtste maand ooit geweest voor ons, met een daling van 80 procent. Niemand is geïnteresseerd in seks."

Een trend die 'Zobwa', woordvoerder van een actiegroep die werkt met prostituees, onderschrijft. "Mensen gingen naar bars en naar het stadion en daarna naar huis", vertelt hij. "Ze hadden geen interesse in ons. Daarvoor was het goed geld verdienen maar nu is het erg rustig. We dachten dat de vraag zou aantrekken, maar het is vreselijk saai hier."