AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: nano-zonnefilters.

Op Cosmopinie zijn artikelen te lezen over beautytrends, innovaties en ingrediënten, zowel die met bewezen voordelen als die waar voor gewaarschuwd wordt. Een actueel voorbeeld daarvan is nanotechnologie in zoncosmetica.

Nano-technologie omvat het vele malen kleiner maken van deeltjes en wordt steeds meer toegepast in beautyland, met name in zonproducten. Het voordeel van nanodeeltjes (van de minerale zonnefilters zink-oxide en titanium-dioxide) is dat deze kleinere deeltjes geen witte waas achterlaten op de huid, wat oorspronkelijk wel het geval is. Dit maakt zoncosmetica aantrekkelijker in gebruik.

Bezorgdheid

Toch zijn er ook partijen die hun bezorgdheid uiten over te toepassing van nanotechologie in gebruiksproducten. Het verkleinen van deeltjes kan namelijk ook tot gevolg hebben dat deze anders in of op het lichaam reageren dan deeltjes van originele grootte.

Omdat deze techniek nog redelijk jong is, zijn er nog geen statistieken van lang gebruik bekend, die zouden kunnen aantonen over dergelijke producten veilig zijn op de langere termijn.

Bloed

Verkoop van zonproducten met nanodeeltjes zink-oxide en titanium-dioxide is toegestaan in Nederland en volgens bronnen als de Nederlandse Cosmetica Vereniging en criticus Paula Begoun zijn er ook geen dringende redenen om deze producten te vermijden.

Hoewel de deeltjes erg klein zijn, zouden ze niet via de huid in het bloed terecht kunnen komen. In tegendeel: toepassing van deze nanodeeltjes op een open wond zou de genezing zelfs bevorderen, wees een onderzoek in Taiwan onlangs uit.